Butikskontrollanten är en väktare som arbetar med att förebygga och ingripa mot stölder i butiksmiljö. De kan arbeta i uniform men får till skillnad mot de flesta andra bevakningstjänster även arbeta i civila kläder. Risken för våld och hot ställer höga krav på individens förmåga att läsa av situationer och personer innan eller i samband med ett ingripande.
För att få arbeta som butikskontrollant krävs väktargrundutbildning samt tilläggsutbildning för butikskontrollant.
Först genomförs väktargrundutbildning VU 1, därefter genomför deltagaren Praktisk yrkesträning (PYT) om minst 160 timmar och avslutningsvis genomförs väktargrundutbildning, VU 2. Utbildning för butikskontrollanter (BKU) får genomföras mellan VU1 och PYT eller efter genomförd väktargrundutbildning.
Praktisk yrkesträning (PYT) innebär att deltagaren inom bevakningsföretagets ordinarie verksamhet tränar sin yrkesroll med stöd av en handledare och syftar till att ge deltagaren relevant erfarenhet av praktiskt bevakningsarbete. För att genomföra PYT och VU2 måste personen vara anställd i ett bevakningsföretag.
VU1
9 dagar
BKU
4 dagar
PYT
160 timmar
VU2
5 dagar
BUTIKSKONTROLLANT
Värdetransportören är en väktare som transporterar värdeföremål eller kontanter från dagskassor, laddar och servar uttags- och insättningsautomater. Kunderna är oftast affärer, växlingskontor och andra aktörer inom privat och offentlig sektor.
Väktare, ordningsvakt eller skyddsvakt får efter särskilt utbildning för hundförare godkännas att använda hund vid bevakning för att skydda sig själv mot brottsliga angrepp eller för att leta efter obehöriga. Hundar används också av bevakningsföretag för att söka efter sprängämnen.
Personskyddsväktare är en särskilt utbildat väktare som har till uppgift är att skapa ett extra skydd i den enskilde kundens omedelbara närhet. Det kan röra sig om att förebygga och förhindra angrepp mot kundens liv, hälsa eller rörelsefrihet. Personskyddsväktaren hjälper även till med planering, råd och anvisningar för att sänka riskerna. Personskyddsväktare efter särskilt tillstånd bära OC-spray (pepparspray) och skjutvapen.
En ordningsvakt medverkar, tillsammans med Polisen, till att upprätthålla ordning på allmän plats. Vanliga arbetsplatser är idrottsevenemang, kollektivtrafiken, sjukhus och köpcentrum där de säkerställer laglydighet och ordning.
En skyddsvakts uppgift är att bevaka skyddsobjekt och skydda mot sabotage, spioneri, terroristbrott och grovt rån. En skyddsvakt har särskilda befogenheter att undersöka fordon, utföra kroppsvisitationer, ta föremål i beslag, avvisa och omhänderta personer som befinner sig vid ett skyddsobjekt. Skyddsvakter får också använda våld för att oskadliggöra obemannade farkoster (drönare). Skyddsvakter får utrustas med skjutvapen och OC-spray (pepparspray).
Säkerhetskontroller görs i syfte att skydda den civila luftfarten mot olika typer av olagliga handlingar som exempelvis terrorism och sabotage. En säkerhetskontrollant utför säkerhetskontroller av passagerare och flygpersonalens behörighet, samt det de vill ta med sig i samband flygresor. Det görs genom att exempelvis leta efter farliga och förbjudna föremål. Till sin hjälp i arbetet finns oftast metalldetektorer och röntgenmaskiner.
I arbetsuppgifterna ingår att utföra kontroller på personer, bagage och last i syfte att förebygga och förhindra terroristbrott mot hamnanläggningar och fartyg. Arbetet sker under ledning av polisen.