Kravspecifikation för skyddsvästar

Sedan 2008 har BYA haft i uppdrag av arbetsmarknadens parter i bevaknings- och säkerhetsbranschen att ta fram lämpliga krav på nivå av skydd i sk skyddsvästar. Specifikationen har uppdaterats vid ett antal tillfällen sedan 2008 och nu är det dags igen för version 2020.En viktig sak att kunna är att skyddsvästar i och med EU förordningen 2016/425 om personlig skyddsutrustning,  är att skyddsvästar idag har statusen av personlig skyddsutrustning och därmed är något som arbetsgivaren skall tillhandahålla om en riskbedömning enligt arbetsmiljölagstiftningen säger att den behövs.

I förordningen anges att ”skydd mot skottsår och knivstick” ingår i kategori 3 av personlig skyddsutrustning, dvs personlig skyddsutrustning som skall minska risker som kan leda till mycket allvarlig följder, såsom dödsfall eller bestående hälsoskada.

Detta leder till tvingande krav för tillverkare, importör och distributör har krav på sig att utrustningen uppfyller det skydd som tillverkaren, importören eller distributören angett. Att det finns en bruksanvisning på svenska samt att (gällande skyddsvästar) att den är märkt med både CE märkning och att sifferkod för notifierat organ finns angivet.

BYAs kravspecifikation är framtagen utifrån att skyddet av branschens medarbetare är viktigt, den väst branschen anger som ”bevakningsväst” är en så kallad kombinationsväst, dvs skyddsvästen skall ha både ballistiskt skydd (G1) och knivskydd (K1). Sedan anges även hur man i kombination med detta skydd kan stärka skyddet genom komplettering till nivå G2 och K2 samt i kombination med en sk förstärkningsväst kan uppnå skyddet G3.

Läs mer i kravspecifikationen nedan samt om kraven på CE märkning nedan:

Här kan du se den fullständiga kravspecifikationen

Här kan du se vårt material om frågor & svar kring skyddsvästar

Här kan du läsa om Arbetsmiljöverkets och EUs krav på CE-märkning och angivande av notifierat organ.

Fler nyheter

Nominera årets kollega 2025

I samband med Säkerhetspersonalens dag den 14 februari startar nomineringsperioden för hederspriset Årets kollega. Nomineringen behöver inte syfta till en specifik händelse, utan kan handla om särskilt uppskattade egenskaper hos den nominerade personen. Exempel på sådana egenskaper kan vara att den nominerade: Skapar en god arbetsmiljö och trivsel Är yrkeskunnig Delar med sig av sin…Läs mer

Säkerhetspersonalens dag 14/2 2025

Grattis på din dag!   Vi vill uppmärksamma dig och dina kollegor den 14 februari för det samhällsviktiga arbete ni utför!   Samtidigt vill vi uppmana dig att nominera en branschkollega som du vill hylla genom att nominera denna person till branschens hederspris – Årets kollega.   (Nomineringen är öppen från den 14 februari till…Läs mer